Saturday, May 23, 2009

Kahwin Gantung

Kahwin paksa ini biasanya berlaku pada masyarakat dulu-dulu. Hal ini kerana mereka tidak mengenal erti cinta. Mereka lebih bersopan santun dan menerima seadanya bakal calon masing-masing. Ibu bapalah yang menjadi tunjang utama ikatan perkahwinan. Masyarakat dulu juga mengamalkan perkahwinan pada usia muda. Persoalannya masih adakah kahwin paksa atau kahwin pada usia muda di zaman era teknologi dimana manusia sibuk mengejar wang? Sekiranya ada, ia mungkin memalukan, Mereka yang berkahwin awal mungkin akan dipandang serong oleh masyarakat yang berpandangan negatif atau buruk sangka. Dewasa ini sering berlaku kes rogol, buang bayi malahan zina juga sudah menjadi perkara yang tidak asing lagi khususnya muda mudi kini. Siapa yang harus dipersalahkan? Mungkin kerana faktor ini masyarakat memandang negatif kepada mereka yang berkahwin awal secara paksa. Sekiranya zaman ini ibu bapa masih menentukan calon anak mereka, pasti akan disangkal oleh remaja yang memilih untuk hidup bersama pasangan masing-masing. Tidak hairanlah jika banyak kes hilang dan lari dari rumah semenjak ini. Ibu bapa mudah-mudah menfailkan anaknya diculik.

Saya berkenalan dengan seorang remaja perempuan berusia 18 tahun. Saya difahamkan bahawa ini anak adalah anak seorang menteri. Menteri apa? Itu rahsia. Sekarang beliau baru sahaja berkahwin dengan seorang jejaka dalam lingkungan 20-an. Dalam cerita dia, bukan berkahwin kerana cinta tetapi persepakatan daripada ibu bapa dan mertuanya. Oleh sebab tidak mahu mengecewakan ibunya dan dorongan yang kuat oleh abangnya, maka dia terpaksa menerimanya. Saya cuba bertanya sedikit sebanyak kehidupan berumahtangga tetapi cerita hidup dia langsung tak best. Remaja perempuan ini atau lebih dikenali dengan nama Si Ngok Ngek masih lagi dengan zaman keremajaanya. Pemalas sudah menjadi lumrah alam. Segala makan pakai suami tidak terjaga sepenuhnya. Tetapi shopping selalu itu yang tak tahan. Kehidupan mereka hanya sandiwara di hadapan ibu bapa masing-masing sehinggalah mereka berpindah rumah dan hidup berasingan daripada ibu bapa.

Sebagai lelaki gentleman, sudah tentunya tidak tahan dengan kelakuan isteri yang kurang memuaskan. Hanya iman sahaja yang menentukan. Nak bagi penampar itu tidak mungkin sekali kerana kita lelaki gentleman. Jadi buat la hal masing-masing. Bergaduh tetap bergaduh. Mereka cuba ingin saling menyayangi tetapi tidak berhasil. Di rumah baru, mereka mula tidur berasingan. Tetapi persoalannya, sudah lama hidup bersama tetapi belum pernah melakukan hubungan kelamin. Boleh percaya ke cerita dia ni? Sekiranya perkara ini benar berlaku, kahwin yang ditentukan ibu bapa sudah tidak lagi relevan dewasa ini. Jadi ibu bapa harus mengikuti zaman dan menerima hakikat bahawasanya kita sekarang di dalam era pembaharuan perubahan. Cerita Si Ngok Ngek (bukan nama sebenar) tidak berhenti di sini sahaja. Saya akan mencungkil kisah remaja ini selanjutnya di lain masa, lain ketika. Saudara boleh menghubungi beliau pada link ini http://www.tagged.com/profile.html?uid=5412121398

Wassalam.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment