Wednesday, December 2, 2009

Anwar Mungkin Akan Dipenjarakan Sekali Lagi

Inilah drama kali kedua yang melibatkan Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim (DSAI) setelah beliau dipenjarakan 1998 atas kes meliwat pemandunya Azizan Abu Bakar. Kali ini pulak pendakwa yang bernama Saiful Bukhari dengan hujah yang kuat ''Bahawa kamu (Anwar Ibrahim) telah meliwat bekas pembantu kamu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, pada tarikh 26 Jun 2008, bertempat di Unit 11-5-1 Desa Damansara Kondominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur; di antara masa 3.01 petang dan 4.30 petang'.

Pembangkang
Keputusan yang pastinya bakal mengundang berbagai spekulasi dan tanggapan negatif oleh masyarakat dunia. Ini kerana, belum ada kes seperti ini yang dibicarakan tanpa anda bukti kejadian "penestrasi" atau"tusukan kemasukan kemaluan" berlaku antara kedua belah pihak. Ini telah dibuktikan oleh laporan perubatan tiga doktor pakar Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan seorang dari Hospital Pusrawi.

vs

Kerajaan
Anwar hanya berhujah menggunakan dokumen daripada Hospital Pusrawi, sedangkan Dr Mohamad Osman (daripada Hospital Pusrawi) sendiri menjadi saksi kepada pihak pendakwa, bukannya pihak Anwar. Anwar hanya berpegang kepada 'dokumen' Dr Mohamad Osman, sedangkan doktor itu sendiri berpihak kepada pihak pendakwa.

Hujah Anwar
Mahkamah tinggi hari ini juga memutuskan punyai kuasa untuk membatalkan satu pendakwaan bagi mengelak penyalahgunaan kuasa mahkamah: "safeguard an accused from abuse." Dihadapkan dengan bukti yng jelas sebegini pun mahkamah memilih untuk berpihak kepada pendakwa.

vs

Hujah Saiful
Perjuangan masih belum selesai, masih banyak lagi halangan dan cabaran yang menanti dihadapan. Saya berharap agar tiada lagi mana-mana pihak membuat apa-apa helah untuk menghalang perbicaraan ini daripada diteruskan. Insyaallah, walau apapun yang bakal terjadi, saya akan terus Istiqamah dan Bersabar, TIDAK SESEKALI saya akan menyerah kalah!

Ulasan saya
Saiful nampaknya begitu bersemangat dan bersungguh-sungguh untuk meneruskan perbicaraan dengan terus bersabar 6 bulan menanti permohonan tertuduh digugurkan. Anwar pulak kelihatan ketandusan idea dengan membatalkan pertuduhan liwat ke atasnya. Saiful semakin berjaya. Kemungkinan besar Anwar akan dimasukkan semula ke penjara. Ujian DNA semakin tidak relevan. Apa yang penting jika tertuduh dipenjarakan, ia adalah satu penganiyaan buat Anwar. Bahang kehangatan reformasi akan bermula. Kebenaran akan muncul. Sama-sama kita nantikan adegan seterusnya.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment